Kviklån i Danmark

 
 

Et kviklån er for dig som behøver penge i en fart. Det er for dig som ikke behøver en stor sum, og som gerne vil have afregnet din gæld så hurtigt som muligt efterfølgende. Et kviklån kan anvendes til diverse formål som kræver et mindre lån. Måske behøver du et lån til at købe uddannelsesmateriale? En Texas lommeregner kan komme som noget af en overraskelse, hvis månedens SU er ved at være brugt op. Er du i gang med at følge din drøm om en akademisk uddannelse, så kan prisen på uddannelsesmateriale til hvert enkelt semester svinge gevaldigt. Derfor kan det være fordelagtigt at undersøge, hvilke tilbud og muligheder der findes med henblik på at tage et lån med kort varsel. Kviklån er smarte, fordi de lader dig tage et lån lynhurtigt. Det kan redde dig ud af situationer, hvor du pludselig behøver flere resurser, end du har på bankbogen i øjeblikket. Det kan være et godt valg for dig som har en indtægt, men som er stødt ind i uforudsete udgifter.

Et kviklån kan også hjælpe dig med at købe en ny cykel, hvis du har fået den gamle stjålet. Det kan hjælpe dig med at få råd til et ekstra dæk, hvis bilen punkterer. Eller du kan bruge lånet til at betale for en ny type medicin, du pludselig har fået behov for eller at få ordnet en tand som er begyndt at drille. Der findes mange anledningen til at tage et kviklån, men lad os starte med at svare på det første spørgsmål som melder sig. Nemlig, ”Hvad er et kviklån egentlig for en størrelse?”

Hvad er et Kviklån?

Du har måske stødt på begrebet før, uden at have været klar over det. Der findes nemlig mange ord for samme begreb. Kviklån kaldes blandt andet også for minilån, mikrolån, sms lån, ekspreslån og mange flere. Men lad dig ikke forvirre af de mange navne, idéen er nemlig den samme. Hele fidusen bag kviklån er, at du skal kunne modtage dine penge og være i stand til at få afviklet lånet så hurtigt som muligt. En af de store årsager til, hvorfor du kan tage et kviklån på kort tid er, at der ikke er krav til dig om, at du skal kunne stille sikkerhed. Det betyder at selve processen med at tage lånet er meget kortere, end hvis du skulle tage et større lån.

En anden forskel ved at tage et kviklån fremfor at større lån er, at du ofte tager et kviklån gennem en alternativ internetbank eller et kreditselskab som har særligt fokus på denne form for lån. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at du ikke kan tage et kviklån igennem den bank du er tilknyttet gennem dit betalingskort, men idéen bag kviklån er at det skal være let og gå hurtigt med at tage lånet. Af den anledning vil du ikke blive bedt om at lave en bankkonto ved den internetbank eller det kreditselskab, hvor du tager et kviklån. På den måde tager din kreditor altså en større risiko for, at du ikke kan betale din gæld tilbage, da de ikke kræver sikkerhed eller binding gennem at have bankkonto hos dem. Det er til din fordel, når du finder dig selv i en situation, hvor du skal bruge et lån af en mindre størrelse i en fart.

Hvordan tager man et kviklån?

Sådan tager man et kviklånNår du tager et kviklån, ved du med det samme, hvad lånet vil komme til at koste dig. Du vil fra det øjeblik, du ønsker at tage lånet være i stand til at se den rente, du vil komme til at skulle betale. De fleste internet-banker vil have en låneberegner som eksempelvis lader dig vælge det beløb, du ønsker at låne på en skydeknap. Beregneren vil så typisk lade dig se ikke bare månedlig rente, men også første betalingsdato og summen af den fulde tilbagebetaling. Det giver dig et overblik over, hvor stort et lån du kan tage, og hjælper dig med at finde ud af, om du er i stand til at betale prisen tilbage inden betalingsfristen.

Den slutlige tilbagebetaling på at tage et kviklån varierer baseret på, hvor lang en periode du ender med at betale den over. Så tager du altså et kviklån som skal tilbagebetales indenfor 3 måneder, kan du, hvis du får behov for mere tid til at betale tilbage, betale over en længere periode med en højere rente. Når det er sagt, så er det gratis at tage lånet. Der er ingen betaling for selve handlen, da du betaler for dit lån gennem renterne. Og da kviklån brillerer i at tilbyde mindre summer, vil du nemt kunne få en fordelagtigt lav rente.

Rent fysisk er det let at tage et kviklån. Du behøver ikke sidde ved en pc med alle dine værdipapirer klar. Tværtimod. En af årsagerne til, at kviklån har taget til i popularitet, er, at du kan tage et lån på farten, og tilmed få dine penge udbetalt på meget kort tid. Fældes for kviklånets mange navne er, at de præcist forklarer fleksibiliteten, som lånet tilbyder. Når du tager lånet, vil du typisk modtage en sms kode fra din kreditor, som fungerer som bevis for din underskrift. Det er, som NemID, en digital signatur som fungerer som dokumentation for, at handlen er indgået.

Kan jeg få et kviklån?

Nogle kreditorer kræver, at du indsender en låneansøgning. Formålet med at indsende en låneansøgning er for kreditoren, at beslutte om det virker sandsynligt, at du kan betale lånet tilbage. Det er typisk ved kviklån som lader dig låne større summer, at kreditoren ønsker en form for sikkerhed. En forskel ved at ansøge til et kviklån, fremfor eksempelvis at søge om boliglån ved sin bank, er, at du får svaret øjeblikkeligt. Du kan så, hvis din ansøgning bliver godkendt underskive lånet med NemID og efterfølgende modtage dine penge.

Kan jeg tage et kviklån som 18-årig?

Der er andre krav forbundet med at tage kviklån, på samme måde som der er regler for at tage andre former for lån. Du skal være juridisk myndig, altså være fyldt 18 år for at kunne tage et kviklån. Det er også værd at vide, at ikke alle kreditorer vil give kviklån til en 18-årig ansøger. Der findes dog ingen regler imod dette, så der findes tilbud på kviklån for 18-årige såvel som for enhver anden. For at kunne tage et kviklån skal du være registreret ved NemID. Det handler igen om, at din kreditor skal have dokumentation for, hvem det er som laver ansøgningen.

Det er ikke en nødvendighed, men det kan være en fordel at have en fast indtægt, når du vil søge om at tage et kviklån. Det giver din kreditor mere tiltro til din evne til at betale lånet tilbage. SU og sociale ydelser tæller som faste indtægtskilder, men det er selvfølgelig smart at have styr på sit budget, så man kan planlægge sin tilbagebetaling. Et sidste krav, som en del af de kreditorer som tilbyder kviklån har, er, at man ikke er registreret ved RKI. Men hvad er RKI, og hvorfor er det vigtigt?

Kviklån og RKI

Kviklån og RKIRKI er et indeks som katalogiserer personer som regnes for at være dårlige betalere. Det er et indeks som bruges af diverse virksomheder, forretninger og måske mest interessant i dette tilfælde, af pengeinstitutter. Man kan blive indberettet til RKI af sit pengeinstitut, hvis de har god dokumentation for, at en debitor har vist sig at være en upålidelig betaler.

Der er klare regler for, hvorvidt et pengeinstitut eller en anden form for kreditor må have lov til at indberette dig til RKI. De handler om, hvor mange rykkere du har modtaget fra din kreditor. Reglerne siger, at for at din kreditor må have lov til at indberette tid som dårlig betaler, skal du have modtaget 3 rykkere. De første 2 af disse rykkere må ikke advare om, at du kan blive meldt til RKI. Den tredje rykker skal derimod advare dig om, at du kan blive indberettet. Dertil skal der ligeledes gå minimum 10 dage mellem rykkerne bliver afsendt til dig. For at den offentlige sektor skal kunne anmelde dig til RKI skal du have en gæld på 7.500dkr. eller derover. Og sidst men ikke mindst, kan du ikke blive meldt til RKI, hvis du ikke er fyldt 18 år. Har man forårsaget materieller skader i en yngre alder, og arbejder på at betale den gælde tilbage, kan man dog alligevel havne på RKI, hvis man ikke formår at overholde de øvrige regler i forhold til at betale for rykkere, efter man er fyldt 18. Og så selvom gælden stammer tilbage, fra før man blev myndig.

Har man større gæld, vil man rangere som mere upålidelig på RKI-registret. Det skaber selvfølgelig nogle problemer i forhold til at tage lån, hvis man er opskrevet i RKI-registret. Er man havnet i registret, vil man forblive der, indtil man har en gæld på mindre end 200 kroner. Man bliver også automatisk fjernet fra RKI-registret, 5 år efter man bliver placeret på listen. Også selvom ens gæld ikke er betalt. Men i og med man ikke har betalt sin gæld, vil man kunne tilføjes til listen igen. Derfor kan du få gavn af at vide, hvordan man kommer væk fra registret igen.

Hvordan bliver jeg fjernet fra RKI?

Har man et ønske om, at blive fjernet fra RKI-registret, er man altså nødt til at tilbagebetale sin gæld. Herefter vil der gå en kort periode, før man igen er borte fra RKI’s indeks. Det kan være en god idé at få en kvittering fra pengeinstituttet eller den virksomhed som har foretaget anmeldelsen, når man tilbagebetaler sin gæld. Det er nemlig din dokumentation for, at du kan fjernes fra registret. Husk også at bede din kreditor om at fjerne dig fra RKI-registret, da det er deres ansvar at anmode om din fjernelse fra listen. Men er du på RKI-registret, og vil tage et lån? Så følg med videre i teksten.

Kan jeg tage et kviklån, trods at jeg er registreret hos RKI?

RKI er ingen hindring, for dig som vil tage et kviklån. Det behøver det i hvert fald ikke være. Man kan godt tage et kviklån, selvom man står i RKI, hvis men der er nogle overvejelser, man bør gøre sig, inden man foretager sig lån, mens man har gæld. Vil man tage et kviklån til trods for, at man er registreret ved RKI, skal man regne med, at man får en aftale med væsentligt højere gebyrer, end hvad kreditoren ellers ville tilbyde. Det skal også nævnes, at det er sværere at finde kreditorer som er villige til at udbetale lån til personer som er registreret ved RKI.

Ved en hurtig browsersøgning vil det ved første øjekast virke let at finde kviklån trods RKI. Men læser man nærmere hos de forskellige kreditorer, er mange af dem ikke villige til at indgå i låneaftaler, hvis man er RKI-registreret. Det skyldes selvfølgelig en interesse for kreditoren i at holde sine chancer for tilbagebetaling så høje som muligt. Men det handler også om at beskytte den potentielle låner mod at få en eksponentielt større gæld.

Når dette er sagt, så er det ikke umuligt at finde aftaler om kviklån, for folk som er registreret ved RKI. Bare vær sikker på, at du læser handelsbetingelserne ordentligt igennem, inden du tager lånet. Det kan altid betale sig at have planlægningen og budgettet i orden, inden man foretager sig et kviklån.

Hvordan finder jeg billige kviklån?

Når du laver en søgning om kviklån på nettet, vil du blive mødt af store mængder af udbydere som fortæller dig, at de har det bedste tilbud for dig. Det kan dog betale sig at spendere lidt til på at gennemgå forskellige internetbankers hjemmesider for at se, hvilke tilbud på kviklån du kan blive tilbudt. Og siden selve låneprocessen er så let og hurtig, kan det godt betale sig at bruge tiden på at finde den kreditor som udbyder det bedste kviklån.

Men har du lidt travlt, eller vil du bare bruge din tid lidt mere effektivt? Så kan du også finde, hjemmesider som har sammensat lister over forskellige kviklånsudbydere og rangeret dem efter forskellige kvaliteter. Du kan for eksempel finde lister over de for tiden mest populære kviklån, lister med nye kviklånsudbydere, eller lister med kviklånsudbydere som tilbyder de mest fleksible løsninger. Men inden du foretager dig et kviklån, kan du gøre klogt i at gøre op med dig selv, hvad dine behov er. Hvis du er klar over, hvor stort dit lån behøver at være, kan du nemlig tage det med i beregningerne og derudfra blive klogere på, hvilken kreditor du skal vælge.

Hvordan vælger jeg den rette kreditor?

Kviklån er eksploderet i popularitet i de senere år. Fra sin spæde start som trinbræt for mindre virksomheder og iværksættere i udviklingslande, har kviklån vundet popularitet i store dele af verden, inklusiv Vesten. Med en stigning fra omtrent 100 millioner dkr. udlånt gennem kviklån i 2013 til en imponerende 436 millioner det følgende år er der vist ingen tvivl om, at kviklån er kommet for at blive. Det har også betydet, at ikke bare store pengeinstitutter som banker er interesserede i at tilbyde kviklån. Også virksomheder som sælger eksempelvis hårde hvidevarer har oprettet virksomhedsgrene som tilbyder kviklån. Den store popularitet har selvfølgelig også skabt grobund for nye pengeinstitutter og internetbanker som specialiserer sig i netop kviklån. Kviklånsudbydere findes med mange forskellige baggrunde og specialiteter. Det er pengeinstitutter og virksomheder som DER, Vivus, Grønlandsbanken, Bilka og L’easy. Altså en stor blanding af udbydere med forskellige specialiteter og og tilbud. Men hvordan vælger du det rette pengeinstitut til det lån, du behøver?

Hvilket pengeinstitut som er det rette for dig afhænger af størrelsen på det lån, du ønsker at tage, og på hvor fleksibelt du ønsker, lånet skal være. Hvis du ikke behøver et større beløb, og du mener, du er i stand til at kunne tilbagebetale din gæld med en rimelig lav, fast rente, vil de fleste pengeinstitutter kunne hjælpe dig med et fordelagtigt kviklån. Har du dog komplikationer som at være registreret ved RKI, skal du som sagt være mere påpasselig med, hvilken udbyder du vælger, da renten typisk vil være højere end normalt.

Læs også om andre typer forbrugslån, som f.eks Billån.

Hvilken kreditor skal jeg vælge, hvis jeg vil tage et større lån?

Behøver du et kviklån fra en kreditor som kan tilbyde en større som, og er du indforstået med, at det kan kræve, at du får accepteret en anmodning om at tage det pågældende kviklån? Så kan du overveje at tage et kviklån ved en bank. Banker er de største aktører, når det handler om pengeinstitutter, og det er også bankerne som har flest penge til rådighed. Du skal være opmærksom på, at der kan være en anden form for ansvar forbundet med at tage et kviklån hos en bank. Du kan for eksempel blive bedt om et oprettelsesgebyr samt et mindre månedligt gebyr. Du kan også blive bedt om at fremvise både lønsedler og årsopgørelse, når du tager større kviklån. Til gengæld kan du ofte låne 6-cifrede beløb i denne form for kviklån. Mod de mere normale 3-5-cifrede beløb som kviklån fra alternative pengeinstitutter tilbyder. Det giver dig mere frihed til at vælge, men har som sagt også større krav til, hvilken information og binding du skal still til rådighed.

Mulighederne er mange, og du er bedst garderet, hvis du kender dine behov, før du vælger en kreditor.

Hvorfor er det smart at tage et kviklån?

Et kviklån kan være stort som småt, og det faktum at du kan tage det, når du vil, giver dig en form for frihed, som du ikke kan få fra en bank. Kviklån kan med fordel anvendes på dage, hvor banker holder lukket. Det vil sige, at hvis du får et behov for flere penge på din konto og det er weekend eller helligdag, så kan et kviklån være et godt alternativ til at vente til din banker åbner igen. Og fordi kviklån kan være uanseeligt små, kan de anvendes til småting, som dagligvarer til ubudne gæster eller andre lignende uforudsete scenarier.

Skal jeg betale skat af et kviklån?

Det er værd at vide, at man kan trække renten på sit kviklån fra i skat. Det er nemlig sådan, at du kan få rentefradrag på næsten alle former for lån. Det inkluderer også kviklån. Rentefradrag er helt kort sagt, et beløb som kan trækkes fra i personindkomst, og som derfor er skattefrit.

Rentefradrag på kviklån fungerer sådan, at du kan få rentefradrag på dit kviklån hver måned, hvor du betaler afdrag på dit lån. Så har du et kviklån med 3 måneders afdrag, kan du få rentefradrag på hver af de 3 måneder, såfremt du betaler afdraget hver af de pågældende måneder.

Du skal dog selv sørge for at beregne dine udgifter til fradrag på dit lån. Det er nemlig dit eget ansvar at anføre, hvad du forventer at skulle betale i afdrag på din forskudsopgørelse. Når du beregner dit forventede afdrag, skal du både beregne din årlige rente og renters rente for at få det korrekte renteafdrag. Derefter anfører du det i din forskudsopgørelse. Det er værd at bruge lidt tid på, da du kan spare penge som kan gøre det lettere at betale afdragene på dit kviklån.

Bør jeg være nervøs omkring at tage et kviklån?

Som udgangspunkt skal du ikke være bekymret i forhold til at tage et kviklån. Det handler selvfølgelig først og fremmest om, at du har styr på, hvordan du vil tilbagebetale dine afdrag. Det vil altid være en god idé at afklare med dig selv, hvordan du vil betale dine afdrag, inden du tager et kviklån. Lånets størrelse og din egen økonomiske situation er altafgørende i forhold til, om du behøver at genoverveje at tage et kviklån.

Når det er sagt, så har du alle muligheder for at se, præcis hvor meget du kommer til at skulle betale tilbage i løbet af den betalingsperiode som eksisterer på det pågældende lån. Da du kan se al den information, du behøver med henblik på tilbagebetaling, inden du foretager lånet, handler det bare om at planlægge sin tilbagebetaling på passende vis.

Hvad er ÅOP?

ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og giver dig en idé om, hvor meget du skal betale i afdrag i forhold til, hvilket udbytte du får af dit lån. Kviklån er af medierne blevet kritiseret for sin relativt høje ÅOP, og enkelte, forældede sager har været med til at male et urealistisk billede af ulemperne ved at tage kviklån i dag. Kviklån kan som sagt have en relativt høj ÅOP. Det skyldes primært, at pengeinstituttet løber en større risiko ved at udlåne penge uden et krav om at der skal stilles sikkerhed. Men i realiteten er en høj AOP ikke nødvendigvis så stort et problem, som det kan virke som om, når man første gang ser tallet.

Faktum er jo som sagt, at de fleste kviklån ligger på relativt små beløb, så selvom dit kviklåns årlige omkostninger kan have en høj procent, vil du i realiteten typisk ikke betale for dit lån i et helt år. Det kan være med til at danne et urealistisk billede af omfanget af et kviklåns omkostninger. Dertil er beløbene i sig selv ofte små, og det totale beløb for dine afdrag vil, skønt de er procentvis store, ikke reelt være store.

Hvilket kviklån skal jeg vælge?

Med det enorme udbud som eksisterer i dagens Danmark, er det ikke let at give et konkret bud på, præcist hvor det billigste og bedste kviklån findes. Der er dog visse tommelfingerregler, som det kan være smart at følge, når du udvælger din kreditor. Du kan anvende Trustpilot til at få en god idé om, hvordan andres erfaringer er med diverse kviklånsudbydere online. Det kan hjælpe dig med at danne en beslutning, hvis du finder en udbyder som har et godt tilbud, da du kan læse anmeldelser fra andre brugere. Det kan også være, at du gennem denne søgemaskine finder bedre tilbud. Du kan naturligvis også anvende dine nære som anmeldere. Kender du nogen som har erfaringer med at tage kviklån? Det er ikke unormalt at tage et kviklån, så du har garanteret nogen i din omgangskreds som har erfaring med den ene eller den anden kviklånsudbyder.

Mulighederne er mange, så det handler bare om at komme i gang med at undersøge, hvilke der passer dig bedst.