Samlelån – Saml dine lån ét sted

Listen over lån herunder viser et stort udsnit af markedet for online lån. Listen er ikke komplet, da vi kun viser udbydere som vi samarbejder med, og som vil får provision hos. Oplysningerne om lånene kommer direkte fra låneudbyderne, og vi tager forbehold for fejl i denne information.

Med de mange muligheder for hurtigt og nemt at optage diverse forbrugslån på nettet, kan det være fristende at optage det ene lån efter det andet og derved få sine drømme opfyldt. Desværre er det ofte ret dyrt at have mange mindre lån, hvorfor du med fordel kan overveje et samlelån. Med et samlelån har du nemlig mulighed for at optage ét samlet og større lån, som kan bruges til at betale alle de små lån ud. Vælger du et stort lån med en længere løbetid og med en ÅOP der er lavere end ved de små lån, kan du nemlig spare mange penge på årlige omkostninger ved at have gæld. Der er derfor mange gode grunde til at overveje at samle lån i ét stort lån frem for flere små.

Denne guide giver dig masser af information omkring samlelån, hvordan du udnytter dem bedst muligt, hvor du kan samle lån, hvilke fordele og ulemper der kommer med et samle lån, hvordan du kommer i gang med at samle lån og hvordan dine muligheder ser ud, hvis du er registreret i eksempelvis RKI.

Hvad er et samlelån?

samlelånDu har måske stødt på udtrykket samlelån før, men det er helt forståeligt, hvis du ikke er helt sikker på, hvad det indebærer at optage et samlelån. Et samlelån er et lån, du kan bruge til at samle hele din gæld i ét samlet lån. Et samlelån fungerer ved at du optager ét stort lån, som kan bruges til at betale alle dine mindre lån ud, således at du kun har det store lån tilbage i sidste ende. Det kan være dyrt i længden at have mange små separate lån, hvorimod det ofte er billigere kun at have ét lån. Hvis du derfor har flere lån, kan du med fordel vælge at samle dem i ét stort lån, således at du skal betale færre renter, end du gjorde før med flere lån.

Hvordan kan jeg samle mine lån?

Du kan samle lån ved at optage et større lån enten i banken eller hos en online låneudbyder. Du har altså mulighed for at optage ét stort lån, der kan bruges til at samle alle dine små lån, hos flere forskellige udbydere. Ideen med et samlelån er, at du finder et større fordelagtigt lån, hvor renten og gebyrerne er lavere end den er på dine mindre lån, som du ønsker at samle. Af den grund skal du som udgangspunkt lede efter et større lån med en ÅOP, der er lavere end dine mindre låns ÅOP. ÅOP står nemlig for årlig omkostning i procent, hvorfor du kan bruge det til at få en ide om, samtlige årlige omkostninger forbundet med at optage et specifikt lån.

Hvor kan jeg samle lån?

Som udgangspunkt kan du optage et større lån til at samle lån i banken eller hos en af de mange låneudbydere på nettet. Dog er det værd at vide, at det ofte er sværere at optage et lån til dette formål i banken end hos en online låneudbyder. I banken skal du nemlig forvente, at de vil kræve en forklaring af, hvorfor du har optaget så mange kviklån eller SMS lån, samt hvad formålet med at samle dem er. Desuden skal du her kunne stille sikkerhed for det nye lån enten i form af din bolig eller bil. Vælger du i stedet at samle lån ved at optage et lån hos en online låneudbyder, slipper du for meget af dette besvær. Her er der nemlig hverken krav om sikkerhed eller behov for en forklaring af lånets formål, hvilket gør det både nemt og hurtigt at samle lån via et nyt større lån.

Fordele ved at samle lån

Der kan være mange fordele forbundet med at samle flere mindre lån til ét større samlet lån. For det første er der den fordel, at du får mulighed for at nedbringe din gæld, hvis du er i stand til at finde et billigere lånetilbud og dermed reducere ÅOP. Ved at finde et større lån med en lavere ÅOP, kan du altså få en del besparelser på dine samlede omkostninger ved at have gæld i forbindelse med lån.

Endnu en fordel ved at samle lån er, at du samtidig ændrer på løbetiden for dine lån. Du har nemlig mulighed for eksempelvis at optage et større lån med en længere løbetid til at betale mindre og måske kortfristede lån ud, hvor løbetiden var meget kortere. På den måde kan du altså gøre det nemmere for dig selv at få afbetalt din gæld, hvis du vælger at samle lån.

En tredje fordel er, at du nemmere kan få overblik over din gæld ved at optage ét samlet lån. Det er altid meget nemmere at holde styr på, hvor meget man skylder, når man kun har ét lån at tage højde for. Derfor kan du med fordel vælge at samle dine lån med et samlelån.

Ulemper ved at samle lån

Selvom der er mange fordele ved at samle lån ved at optage ét større samlet lån, er det også vigtigt at kende til ulemperne. For det første er der den ulempe, at du nemmere kan komme til at glemme, at du skylder penge, når dine lån er samlet ét sted, og når afbetalingen foregår over en længere periode. Det er også en ulempe, hvis du udelukkende samler dine lån for at udskyde problemet med din gæld og dermed ikke sørger for at se resultater for din gældsafvikling. Det er nemt at miste motivationen for at få tilbagebetalt lånet, hvis du føler at din gældsafvikling er gået i stå.

Derudover er der også den ulempe, at det desværre ikke altid er en billigere løsning at samle lån det samme sted, medmindre du har sørget for at få et ordentligt overblik over dine låns samlede omkostninger. Her er det altså vigtigt at du starter med at få lagt et budget, og derved få bedre overblik over dine låns omkostninger, inden du vælger at optage et samle lån.

Sådan kommer du i gang med at samle lån

Når du ønsker at samle lån med ét stort lån, bør du først og fremmest sørge for at få styr på alle dine lån. Du er derfor nødt til at skabe dig et overblik over dine låns størrelse, deres renter og øvrige omkostninger såvel som den månedlige ydelse på hvert enkelt lån. Herefter er det også vigtigt at du ser nærmere på det samlede låns pris, således at du kan få en ide om, hvor meget det koster for dig at samle dine lån ét sted. Her skal du særligt være opmærksom på lånets ÅOP, den månedlige ydelse samt de enkelte låneudbyderes krav til låntager.

Slutteligt bør du også nøje overveje, om det reelt set kan betale sig at sammenlægge dine lån. Her handler det først og fremmest om at få lagt et godt og realistisk budget, men det handler også om at overveje følgende faktorer, inden du samler dine lån:

  1. Er det realistisk for min økonomi at samle mine lån?

  2. Er det nødvendigt at samle mine lån?

  3. Har det nye samlede lån en fordelagtig ÅOP i forhold til de små lån?

  4. Hvordan skal det nye samlelån tilbagebetales?

  5. Hvor hurtigt kan jeg tilbagebetale gælden, hvis jeg samler mine lån?

Når du har overvejet disse ting, står du meget bedre stillet til at beslutte, hvorvidt et samle lån vil være fordelagtigt og realistisk for dig eller ej.

Kan jeg samle lån trods RKI?

Desværre kan det være ganske svært at få lov til at samle dine lån med ét større lån, hvis du er registreret som dårlig betaler i skyldnerregistrene RKI (Experian) eller Debitor Registret. Dette skyldes, at en sådanne registrering oftest indikerer, at der er høj risiko ved at låne dig penge, hvorfor mange låneudbydere ikke ønsker at tilbyde lån trods RKI. Er du derfor registreret i RKI eller Debitor Registeret, bør du starte med at undersøge, hvordan dine muligheder for at optage et samle lån trods RKI er hos de enkelte låneudbydere.