Når man laver en spareplan for sin privatøkonomi, er det poster som mobiltelefoni, tv, internet, husholdning, forsikringer o.lign., som man ofte spare på. Men der er en post hvor man sagtens kan spare flere tusind kroner hvert år – nemlig el-regningen. Man kan selvfølgelig skifte alle sine hårde hvidevarer ud med energiklasse A++, men det er noget af en investering.
Jeg vil derimod koncentrere mig om de små besparelser, som ikke koster dig andet end tid, og at du måske skal lave om på nogen af dine dårlige vaner.
Hvis man følger nogle af nedestående råd, kan du allerede næste måned have flere penge til dig selv.
1. Brug komfuret rigtigt:
Et konfur er nok det apperat som bruger mest strøm, og derfor også det sted hvor man kan spare fleste penge på strøm, hvis man bruger det rigtigt.
- Brug altid låg, når du koger. Uden låg bruger du 3 gange så meget energi. Det er vigtigt, at låget slutter tæt.
- Tilbered maden på kogepladen eller i mikroovnen i stedet for i ovnen, hvis det er muligt. Så sparer du op til 70 % af elforbruget.
- Bring maden i kog på højeste trin. Kog videre på lavest mulige trin.
- Pasta, ris, kartofler, grøntsager og æg kan du koge i langt mindre vand, end de fleste plejer. Du kan f.eks. spare 30 % strøm ved at koge kartofler med lidt vand i stedet for den traditionelle metode, hvor kartoflerne er helt dækkede.
- Massekogeplader og glaskeramiske kogeplader er varme et stykke tid efter, at de er slukket. Den varme kan du udnytte ved at slukke nogle minutter før, maden er helt færdig.
- Tø frosne madvarer op, inden du tilbereder dem. F.eks. er elforbruget op til 50 % højere, hvis koteletter ikke er tøet op, før de steges. Tø maden op i køleskabet, så sparer du også på køleskabets elforbrug.
- Hvis du kun skal koge vand, er det mest energieffektivt at bruge en elkedel. Men det er kun energieffektivt, så længe du ikke koger mere vand, end du skal bruge.
2. Brug din opvaskemaskine rigtigt:
Fyld maskinen
Du sparer både el og vand og slider mindre på maskinen, når du fylder opvaskemaskinen helt op, inden du sætter den i gang. Nogle opvaskemaskiner har elektronisk mængdekontrol, hvor maskinen tilpasser mængden af vand til mængden af opvask. Men en fyldt maskine er stadig det mest energibesparende.
Vælg en lav vasketemperatur
Brug det kortest mulige program og den lavest mulige temperatur, som er tilstrækkelig til at vaske opvasken ren. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C.
3. Sluk din kaffemaskine efter brug:
Du bruger halvt så meget strøm ved at brygge kaffe på en kaffemaskine, som du gør ved at koge vandet i en gryde eller gammeldags kedel på en kogeplade. Induktionskogeplader bruger dog lidt mindre strøm end andre kogeplader, så her er besparelsen ved at bruge kaffemaskinen lidt mindre.
- Sluk for kaffemaskinen, når den er færdig med at brygge, og hæld kaffen på termokande. Vælg evt. en kaffemaskine, der brygger direkte i en termokande.
- Bryg kun den mængde kaffe, du har brug for.
- Afkalk kaffemaskinen jævnligt. Ellers stiger elforbruget, og det tager længere tid at brygge kaffe.
4. Undgå standby på dine elektroniske produkter:
Standbyforbrug er det spildforbrug, der sker, når du ikke bruger dine apparater, men der stadig er tændt på kontakten. Slip af med standbyforbruget ved at bruge en elspareskinne eller et tænd-sluk-ur – eller sluk manuelt eller med en fjernbetjent stikkontakt.
Især ældre apparater kan have et højt standbyforbrug. F.eks. kan et ældre tv bruge 10-12 watt i standby. Det koster ca. 200 kr. om året på elregningen. Prøv så at beregn det spildforbrug på alle dine elektroniske gadgets, det render hurtigt op i 1000 kr. om året.
5. Indstil dit TV rigtigt:
Undgå quick start
Nogle tv’er, dvd’er og blu-ray-optagere kan indstilles til at starte op hurtigere – såkaldt quick start. Hvis du vælger denne indstilling, kan standbyforbruget stige til 10 watt eller mere.
Stream smart-tv direkte fra tv’et
Når du streamer f.eks. Netflix eller YouTube, så gør det direkte på tv’et i stedet for via en computer. På den måde sparer du forbruget fra computeren.
Juster evt. lysstyrken
Tv’ets elforbrug afhænger af, hvor meget skærmen lyser, når fjernsynet er tændt. Hvis du vil reducere elforbruget, kan du derfor prøve at justere på lysstyrken og se, om du kan sænke den, uden at det går ud over billedkvaliteten.
Sluk, når du er færdig med at se tv
Sluk på stikkontakten, når du ikke ser tv. Hvis dit tv og din digitale modtager har et højt standbyforbrug, kan det spare dig for et par hundrede kr. om året. Du kan også bruge en elspareskinne, der slukker for de andre apparater, når du slukker dit tv.
Du kan også benytte elsparefunktionen på din digitale modtager for at begrænse dens standbyforbrug.
Læs også mere om om SMS-lån, Kviklån og Quicklån
6. Indstil strømstyringen på din computer:
Indstil computeren til at gå i sleep-mode, når du ikke bruger den. Den stationære bør gå i sleep-mode efter 10 minutter uden brug, og den bærbare bør gå i sleep-mode, når du lukker skærmen ned. Indstil også computeren til at slukke skærmen efter højst 10 minutter uden brug.
- Windows : Gå til kontrolpanelet, og vælg strømstyring.
- Mac : Vælg systemindstillinger og energibesparelse. Indstil, hvornår computeren skal gå i sleep eller i dybere dvale, hvornår skærmen skal slukke, og hvornår andre dele af computeren skal slukke.
7. Sluk for internettet når du ikke bruger det:
Da dit hjem kom på internettet, tilsluttede du en router, som du gemte i et sted hvor den ikke stod i vejen, og så har du sikkert glemt alt om den. Men den lille boks bruger rent faktisk strøm døgnet rundt, også når du er på arbejde og ferie – hvis du altså ikke slukker den. Og det glemmer langt de fleste danskere desværre.
De bruger undskyldninger som “Det tager for lang tid at komme på nettet, når man tænder for routeren igen”, eller “Routeren har ikke godt af at blive tændt og slukket så ofte”. Men det er noget vrøvl. Selvfølgelig kan en router tåle at blive tændt og slukket. Den har rent faktisk godt af det, da den kun søger efter opdateringer når den bliver tændt.
En standard router har et strømforbrug på ca. 24 watt. Hvis du slukker for den når du går i seng, og først tænder for den igen når du kommer hjem fra job eller skole, er routeren kun tændt i måske 6 timer, hvilket giver en besparelse på på lidt over 300 kr om året. Måske ikke noget man bliver rig af, men det tæller alt sammen.
Kilder: ELMODEL-bolig og Sparenergi.
Super fine råd og især med komfuret !
Der er virkelig mange, der glemmer det og det betyder meget for miljøet – det samme gælder brugen af ovnen og med at optimere den bedst muligt.
/// Andreas
Rigtig fine spareråd! – der var nogle stykker jeg ikke lige selv havde overvejet, så tak for det 🙂
Bruger en vaskemaskine der er slukket på displayet strøm?
Vh Camilla