Guide: Gammel gæld – hvornår er den forældet?

Der findes masser af muligheder for at optage forskellige typer af lån på nettet, og i løbet af årene kan der komme flere lån til. Det kan være svært at gennemskue de forskellige regler, som er forbundet omkring det at optage lån og betingelserne for det.

Herunder kan du læse nærmere om, hvad det er, der definerer gammel gæld. Hvordan du som låntager skal forholde dig til gammel gæld.

Hvad er gammel gæld?

Hvis du har gammel gæld, som du ikke aktivt betaler af på, kan det gå hen og blive forældet. Med andre ord er der mulighed for, at din gamle gæld, som dine kreditorer ikke gør krav på, kan blive slettet.
Dette har særlig betydning og værdi for de personer, som har stor gæld, og som strækker sig over flere år.

Det er Forældelsesloven, som regulerer de gældende regler på området.

Der findes forskellige forældelsesfrister. Og hvorvidt din gæld er forældet, handler om selve typen af gældspost.

Der er forskel på forældelsesfristerne alt afhængig af, om din gæld stammer fra erstatningssager, ansættelsesforhold eller gennem almindelige bankforretninger.

Gammel gæld kan forældes såfremt:

 • Der afdrages ikke aktivt på den
 • Der er ikke afdraget på den igennem 3 år
 • Kreditor ikke gør krav på afdrag

Dette betyder forældelsesfristerne for dig

Den overordnede hovedregel er dog, at gæld bliver forældet efter 3 år. Dette drejer sig om de typiske bankforretninger (det kan være en regning for en serviceydelse, som ikke er blevet betalt). Dog skal du stadigvæk være opmærksom på, at i disse tilfælde kan forældelsesfristen rykkes til 10 år, hvis du erkender gældsposten.

Derudover er der andre typer af gældsposter med en forældelsesfrist på 10 år. Disse handler typiske om gældsposter, der bærer signatur eller underskrift (f.eks. domme, gældsbrev, pantebrev m.fl.)

Hvis du enten mundtligt eller skriftligt (f.eks. i form af en dom) erkender gældsposten, vil forældelsen blive afbrudt.

Hvis du bliver kontaktet af din kreditor med krav om at afdrage på gæld, som du mener, er forældet, skal du skriftligt henvende dig til kreditor med ønske om at se dokumentation for, at gælden ikke er forældet.

I tvivlstilfælde vil det være op til domstolene at afgøre og her risikerer du at skulle betale renterne på gælden i den perioden sagen varer i tilfælde af at fordringen ikke er forældet.

 

3 kommentarer til “Guide: Gammel gæld – hvornår er den forældet?”

 1. Pia Lund Nielsen

  Jeg vil gerne vide om min gæld til TDC. Er forældet den har været i foderetten for 14. År siden skrev jeg under på hvis det ik blev betalt så frem jeg skulle have peng tilbage fra en bolig lejet bolig vil de sende pengene til mit spørgsmål er jeg mener at det er betalt for mange år siden så har ik hørt fra TDC eller foderetten i mange år er det så forældet? Mvh pia

 2. Per Ditlevsen

  Det jeg søger er. Hvornår bliver skyld i børne penge forældet. Ang gæld til gældsstyrelsen.

  Mvh Per

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.