Uanset hvordan ens økonomiske situation ser ud, så er det altid en rigtig god idé at få lagt et budget – og gerne et realistisk budget. Jeg hører jævnligt om folk som siger at de har lagt et budget, men at det ikke hænger sammen i praksis. I flere tilfælde har jeg sagt at jeg gerne ville tage et kig på det for dem, og i de fleste tilfælde har de enten glemt nogle udgifter, eller også har de været lidt for optimistiske med nogle af posterne. De er altid bedre at sætte en post for højt end for lavt, da det er bedre at have overskud end underskud.
Liste over punkter på budgetskemaet:
Herunder vil jeg liste de punkter op som du SKAL have med på dit budget, hvis det er relevant for dig.
- Husleje
- Vand, varme og elektricitet
- Forsikringer
- Fagforening og A-kasse
- Mad
- Mobilabonnement og bredbånd
- Licens
- Bil
- Fritidsaktiviteter
- Daginstitution
- Afdrag på lån
Hvis du har lagt et budget udfra ovenstående punkter, så ved du hvor mange penge du har tilbage til alle de ikke faste udgifter. Men hvis du vil lave et realistisk budget, hvor du ved præcis hvor meget du har tilbage hvermåned, kan du, udover ovenstående punkter, også tilføje følgende til dit budget:
- Opsparing (Til ferie, reparation af bil, tandlægebesøg mv.)
- Frisør
- Smøger – hvis du er ryger
- Dagligvarer (køkkenrulle, tandpasta, opvaskepulver mv.)
- Tøj og sko
- Gaver
Læg dit eget budget:
Når du lægger dit eget budget, så sørg for at være realistisk. Du skal heller ikke runde beløbende af til nærmeste 100 kr., men hellere runde op til nærmeste 50 eller 100 kr., på den måde for du et budget som er realistisk, holdbart og som i sidste ende giver et lille overskud – og overskud er et ord vi godt kan lide.
Der findes flere forskellige budgetskemaer rundt omkring på nettet, og du kan sikkert også finde et i din netbank. Men ellers kan jeg anbefale at bruge et gratis budgetskema fra budgetskemaet.dk, som du kan hente her.
Få hjælp til dit budget:
Er du i tvivl om hvordan du lægget et budget eller vil du bare gerne have et ekstra sæt øjne til at kigge på dine tal – så kontakt din bankrådgiver, det er det hun er der for. Du skal dog være opmærksom på at nogle banke tager et årsgebyr for denne service.